Den nye serveren vår

OPPDATERING 19. september 2013: Overføringa av www.kamremake.com til den nye verten er ferdig! Hvis du har noen problemer med sida, så gi oss beskjed. Samfunnet Teamspeak-server kamts.eu er også tilgjengelig.

Siden prosjektet startet, har Kam Remake vokst utover våre forventninger. Antallet spillere på nett i multiplayer går regelmessig over 120. I både juli og august overførte hjemmesida vår www.kamremake.com omkring 2 terabyte med trafikk (se grafen til høyre), og det er bare ett av våre nedlastingsspeil. De fleste nedlastingene skjer nemlig på andre speil som leveres av fans. Til gjengjeld behandler flerspiller-hovedserveren vår, som vedlikeholder listen over spillservere, nesten 2 millioner individuelle forespørsler per måned (gjennomsnittlig 40 per minutt) fra rundt 20 000 unike IP-adresser (se statistikk nedenfor).

Da vi satte opp disse serverne, hadde vi ikke forutsett at en Remake av et gammelt spill som "Knights og Merchants" skulle bli så populær. Servere vi bruker nå, er delte verter laget for små nettsteder, hvilket ofte ikke tilstrekkelig med henblikk på trafikkmengden vi har. I løpet av de siste årene har vi hatt en del problemer med serverne våre, noe som resulterer i nedetid på grunn av overbelastning eller problemer med vertsleverandøren. Et annet problem er at hovedserveren vår vertes fra Australia (Lewins hjemland), som er på motsatt side av kloden i forhold til Europa. Derfor vil europeiske spillere, som utgjør flertallet av spillerne, oppleve at serverlista i spillet oppdateres veldig sakte.

Nå har vi ei løsning på disse problemene. I samarbeid med knightsandmerchants.net (Det internasjonale KaM-forumet og fan-samfunnet), har vi leid en virtuell privat server (VPS) i Nederland, som nå verter følgende tjenester:

 • Hovedserver for KaM Remake flerspiller
 • knightsandmerchants.net
 • www.kamremake.com
 • Teamspeak-serveren for KaM-samfunnet på kamts.eu
 • Andre tjenester vi kanskje vil ha i framtida, som flerspillerkontoer eller global chat i spillet

Vi vil gjerne takke Tom (T*AnTi-V!RuZz), administratoren av knightsandmerchants.net for alt arbeidet og all støtta som han har gitt for å få organisert dette.

Hvordan påvirker dette deg?
En virtuell privat server gir oss mer kontroll og pålitelighet og dessuten flere ressurser enn de tidligere serverne våre. Her er noen endringer som du kanskje vil legge merke til:

 • Denne nettsiden vil lastes inn raskere og nedlastinger vil være raskere
 • Serverlista for flerspiller i spillet vil lastes inn raskere
 • Nettstedet og flerspillerhovedserveren vil begge bli mer pålitelige (mindre nedetid/færre bugs)
 • Samfunnets Teamspeak-server kamts.eu tilgjengelig
 • Flere tjenester kan bli tilgjengelig i framtida, som for eksempel flerspillerkontoer om vi bestemmer oss for å implementere dette

Hvordan kan du hjelpe?
Vi må betale leie for serveren, så vi ville sette pris på om du kan gi et bidrag for å holde serveren kjørende samt støtte framtidig utvikling av KaM Remake. Besøk donasjonssida vår:

Donere til KAM Remake

Let us know what you think in the comments 🙂
Lewin og Krom.

23 svar på “Den nye serveren vår

 1. Hey,
  Ich hätte da eine Idee zu den Multiplayerkonten, wie wäre es denn den “Spendern” ein kleines Visuelles Gadet, zur Verfügung zu stellen.
  z.B. ein goldener Rahmen im Forum oder irgendwie in der Spielelobby ein Hinweis darauf das man euch unterstützt hat.

  • We don’t speak German sorry, I read your comment with Google Translate. That’s an interesting idea, we’ll consider it if we do add multiplayer accounts.

 2. when will u fix AI code cause right now they cant build any forces they build all nesecaarry building collect weapon making 5 recruits but still 0 force pls mention about it

  • The standalone AI is not finished yet. Making the AI automatically decided where to place troops, how many to make, when to attack the player, etc. is very challenging from a programming perspective (it has to be able to work on any map under many different conditions). Hopefully in the next release the standalone AI will be more functional, but it’s not a simple feature to implement and is going to take a while before it’s completely finished.

   In the campaigns the AIs are given a script so they know where to place troops, and their village is already created at the start, so for now you can play the campaigns or co-operative multiplayer missions which do not require the standalone AI.

 3. Hi devs,

  I have some suggestions to further improve the website (a high traffic is a good sign for a download website – but a bad sign for an information website). I know you’ve already greatly improved it from initially 3MB for the index page – which was out of the question – to now 800kB. But there is still some room for improvement.

  1) you send out almost 200kB for the RGraph.js’s that are not needed unless for the statistics page. If you skip that, you save 20% of your website traffic (not downloads) per month! If you want to keep it, please minify it. That still gives you 10%.

  2) do you really need the jquery-ui? I didn’t see any spot where it’s used. Another 10%.

  3) the image which you inserted into your last article – make it jpg, not png. Another 10%.

  4) you’re already using google analytics. So there is no point in not using the jquery hosted by google. It has caching enabled, so the user saves some extra CPU power. Gives 20% and makes the page smoother.

  If you take into account a fair share of people with dynamic IPs, you’ll end up with a figure like 800 real users that join the multiplayer lobby per day. That is impressive!

  • eric theodore c.

   Hi Devs,

   you could also make your homepage open source (on github or so). people could make improvements and you have to care a little bit less about optimization and stuff.

   cheers

   • We’re using WordPress, so it’s not really practical to make it open source. What kind of improvements were you suggesting? People can always email us if they want to update the content on a part of the website.

  • This is site IS a download site, it is our USA mirror so the high bandwidth is not a bad thing. I would bet that 99% of the 2TB of traffic each month is from downloads not page views (we don’t get nearly enough page views to use that much traffic). Also, using lots of bandwidth isn’t a problem because we do not have a bandwidth limit at the moment and the server is on a very fast connection. So as long as it’s not too much for the user to download (which I don’t think it is), why bother optimising it? What benefits will it bring? I think we’d be better to spend that time developing the Remake.

   I’ll look into optimising/minifying the javascript files you suggested.

   JPGs look blurry for images with not many different colours like graphs. Also, those two images are 6.2KB and 6.4KB. No point optimising that 😉

   JQuery UI is used for lightbox images I believe.

   Pages on this site do load slowly because this server needs to query the master server to display the statistics on the right column. That effectively doubles the load time because our server has to download another page from the master server (which is in a different country) to get these statistics. Once we’re moved to the VPS it will be querying the same server so it will be almost instantaneous. This will greatly improve page load times.

   • Hi Lewin,

    it brings an improvement for low bandwith users. There’s still a great lot of people out there who only have like 1MBit/s connections. For example, I have 3MBit/s. Or think of all those mobile users with their limited connections. So each 100kB is another second of waiting. So it’s very appreciated if you do some optimizing.

    The lightbox you’re using is the colorbox – it requires jquery, not the ui. I haven’t checked all subpages, but the main ones don’t need the ui.

    Also, the loading time does not come from the masterserver. I’ve checked that too. You see the wordpress base there, because the provided code starts almost all requests at once. And a 200kB image takes longer to load than the 3kB masterserver query. I’ve tested it on a 100MBit line in europe. The 200kB image takes 900ms to load, the masterserver response on average 150ms. But that doesn’t even matter – the site doesn’t wait until it gets the response from the master server. As I remember the code, it places an arbitrary number at the beginning which is then asynchronously updated. The master server therefore does no delay at all. Did you change that?

    You’re right with the VPS, it will improve the loading time. But not because of the masterserver, but because your current server is way too slow. It takes already more between 1 and 2 second to run the wordpress program. You find it in the difference between the successful contact and the beginning of the content delivery. That’s way too much to just blame a initial masterserver query.

    But I understand that you only see it as a download site. I didn’t know that because I use it as a source for new information and also an overview over the current online play.

    Minifying is very easy, you can use an online minifyer like that: http://jscompress.com/
    For example, it shrinks the RGraph.common.core.js from 98kB down to 30kB. And the RGraph.line from 88kB to 40kB.

    • No, it downloads the actual values from the master server and sends them as part of the HTML of the page. The values are then updated periodically for the user with Javascript. From Australia it takes apache benchmark about 690ms to download that file from the master server. Our webserver for this site is currently hosted in America so it will be slightly less than that (USA is closer to Europe by cable than Australia), but I’d guess it’s still at least 400ms. So during that 400ms our site is stalled waiting for a response from the master server (it will not send the page to you until it has received a response). So by moving the master server to the same server as our website will reduce page load times by maybe 400ms, which is quite significant.

     I’m not sure our current server has speed issues, we’ve never really had any problems with it. You probably just find it slow because you’re used to local European websites, connecting to America would add a bit of extra time (living in Australia I know these things because a lot of websites are hosted overseas :P). And that extra 400ms or so from waiting for the master server probably makes it seem a lot slower than it really is.

     • I’ve tested now over several days on different times. Just the waiting delay is 1100ms from central europe.
      The overall time to query the master server is 160ms on average from here, so I guess your 400ms might be correct for the US. Which makes 700 ms of delay that you can’t blame the master server query for.

      Your host is using nginx, which is known for better performance than apache, so I conclude that it’s the hardware that speeds it down.

      But you’re right, we europeans are very likely to be spoilt by fast responding websites. We want to keep that 🙂
      Now let’s stop discussing, this already took longer than it would have taken to apply the fixes. I just wanted to give some ideas for the new server.

 4. hmm ye thats nice idea guys and to AI u can make more maps for single player ( transfer maps fromm multiplayer to single mission skirmish) and for AI u can make time push i mean for example at 3h they atack or when they reach army limit for example they need ( on different maps different amount of army to protect city and rest of it can atack nearby enemies ) cause now if they build army they dont do anything i tested it today i put game on 27 hour games when i left home and after it nothing change since 2hour mark they still keep massive amount of army without any action

 5. I would like to, again, congratulate you on what you are doing, and the unbelievable amount of time, money and love that you invest into this project. I will support you financially as soon as I get the bank transfer complete. Thanks a lot for what you are doing. Spasibo, rebiat 🙂

 6. I am an SEO expert. I would like you to know that changing servers is very negative for your google rank of http://www.kamremake.com. Keep that in mind. If you can I advise you to keep kamremake.com on the same server forever.

  • Keeping it on the same server forever is not practical. Also, I very much doubt that moving servers will affect our google rank. All we are doing is changing IP address, the domain and URLs will not change (the only difference google bot will notice next time they crawl the site is that our IP has changed). Everything that I’ve read on the subject says it should have no impact. Can you please explain why it would affect our rating and give some citations?

  • Expert, are you serious? Get out script kiddie, you got no idea about SEO!

 7. Lewin’s right. This is bull.

 8. Knights & Merchants forever!

 9. will there ever be a Australian dedicated server? to much lag on the other dedicated servers.

  • Good to see a fellow Australian! 🙂
   Unfortunately there aren’t many Australian players (I’ve had contact with maybe 5 over the years) so if we did have an Australian server it would be hard to find anyone else to play a game with. We could probably organise to join at a specific time and play but that’s hard to organise.

   I also don’t have the ability to host a permanent Australian server at the moment, I can host one occasionally from home but I’m often not here and I’d rather not leave my computer running 24/7.

   I’ve found that playing on American or European servers works ok, your actions are a bit delayed but that’s not such a big deal in an RTS game.

 10. Congrats, that’s all I can say, I always loved this game and even today I play it constantly. Do you plan on remakes of any other games
  Ex: heroes III?

  • We don’t plan to remake other games. We remade KaM because we both loved it and were disappointed by the bugs and limitations of the original game (broken multiplayer, no map editor, no support for custom missions, etc.) We don’t make money from this project, we just do it for the experience and because we enjoy it. Unless we felt the same way about another game, we’d have no reason to spend 4-5 years of our hobby time remaking it.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *

*